Hva er Regnskapsgodkjente Betalinger (RGB)?

Som følge av hvitvaskingsloven er det strenge krav til dokumentasjonen av identiteten til brukeren som godkjenner utbetalinger i et regnskapssystem. Med RGB kan du enkelt godkjenne en utbetaling direkte fra systemet med BankID eller tofaktor-autentisering uten at det er nødvendig å logge inn i nettbanken og ettergodkjenne betalingen.

For å kunne identifisere og autorisere brukeren som godkjenner betalinger, må brukeren bruke BankID ved bruk av regnskapsgodkjente betalinger. Første gang en betaling sendes, vil brukeren bli sendt til verifisering av BankID. Etter dette er det tilstrekkelig å godkjenne med en kode på SMS i inntil 90 dager. Det er to krav for å godkjenne betalinger:

  • Brukeren må være satt opp med to-faktor i brukerinnstillingene.
  • Brukeren i nettbanken må ha nødvendige rettigheter til å godkjenne betalinger direkte fra økonomisystemet. Kontakt din bank ved behov for hjelp med dette.


Merk at BankID-verifiseringen må oppdateres hver 90. dag per bruker, og du vil få varsel i regnskapssystemet når det er tid for oppdatering, som gjøres via en modal på Aritma (tidligere ZData) sine sider.

NB: BankID kan kun knyttes mot én bruker i økonomisystemet. Hvis du har fått en ny bruker og BankID allerede er koblet til en annen bruker, kan du kontakte support for å få hjelp til å slette den gamle koblingen.

Banker med støtte for RGB

For at betalinger skal kunne godkjennes direkte fra regnskapssystemet må dette også støttes av banken din. De aller fleste norske bedriftsbanker har denne støtten, men vær oppmerksom på at noen bankavtaler krever at RGB er aktiv på en bankavtale, og at denne ikke kan deaktiveres. 

Les også: